Huren
Beheren
Over ons
Ontwikkelen
Blog
Contact
Login
Sluit menu

COVID-19 – Noodhospitaal Regio Rijnmond

18 maart 2020

COVID-19 – Noodhospitaal Regio Rijnmond  (18 maart 2020)

Op 27 februari 2020 is in Nederland de eerste patiënt met het COVID-19 virus, ook wel coronavirus, vastgesteld. In de afgelopen weken slaat het coronavirus ook in ons land hard om zich heen en heeft het kabinet vergaande maatregelen getroffen om deze crisis zo goed mogelijk de baas te blijven. Door het toenemend aantal besmettingen in Nederland wordt de druk op de gezondheidszorg steeds groter. Mocht deze curve doorzetten dan zal ter zijnde tijd de bezetting van de Intensive Care wellicht tegen haar limiet lopen.

Het team van In de Stad wilt graag haar steentje bijdragen in deze nationale gezondheidscrisis en heeft daarom op eigen initiatief een verkennend onderzoek verricht voor een noodhospitaal voor de regio Rijnmond.  Dit plan ligt inmiddels ter inzage bij de gemeente Rotterdam en het bestuur van het Erasmus MCUiteraard hopen wij dat dit plan niet nodig zal zijn, maar mocht het nodig zijn om een noodhospitaal te realiseren dan hopen wij met onze inzichten een bijdrage te leveren aan een snelle ontwikkeling hiervan.
Note: De oppervlaktes en aantal ICU’s (Intensive Care Units) welke genoemd worden zijn grove schattingen, het gaat in deze fase enkel om de verkenning van de mogelijkheden.

Er is in dit verkennende onderzoek gekeken naar een locatie welke goed bereikbaar is voor de diverse ziekenhuizen in de omgeving Rotterdam en waar tevens de mogelijkheid is tot opschaling indien dit nodig is.

Locatie
Ons verkennende plan is gericht op een noodhospitaal gelegen aan de Blijdorplaan (ingang Diergaarde Blijdorp). Er zal in dit plan gebruik worden gemaakt van de parkeerplaats van Diergaarde Blijdorp, de sportvelden welke hiernaast liggen, het Van der Valk Hotel Rotterdam – Blijdorp en indien nodig het Roel Langerakpark.

Het noodhospitaal
Het plan omvat verschillende blaashallen van circa 5000 m2 welke op de leegstaande sportvelden geplaatst kunnen worden. Daarnaast zou het naast gelegen Van der Valk Hotel Rotterdam-Blijdorp plaats kunnen bieden aan het medisch personeel dat overuren draait en beschikt het Van der Valk Hotel over een grote conferentiezaal waar genoeg ruimte is voor persconferenties en aanwezige pers. Verder biedt het grote parkeerterrein van Diergaarde Blijdorp genoeg ruimte voor alle logistieke handelingen en is er voldoende parkeergelegenheid voor al het medische personeel en de ambulances. Daarnaast is er voldoende ruimte voor traumahelikopters om te kunnen landen.


Capaciteit
Het noodhospitaal kan in verschillende fases worden gerealiseerd. In fase 1 zal het noodhospitaal plaats kunnen bieden aan circa 260 ICU’s. Mocht dit niet genoeg blijken dan kan er in fase 2 opgeschaald worden naar drie extra blaashallen met een capaciteit van circa 390 ICU’s wat de totale capaciteit van het noodhospitaal op circa 650 ICU’s kan brengen. Het kabinet heeft aangegeven in de huidige ziekenhuizen het aantal ICU’s te kunnen opschalen naar 1.500. Het noodhospitaal kan daarom zorgen voor een toename van 43% in het totaal aantal bestaande ICU’s in Nederland.

Fase 1

Fase 2

Bereikbaarheid
Door de ligging aan de ring van Rotterdam met de A20 en A13 als belangrijkste verkeersaders zou het noodhospitaal voor de verschillende ziekenhuizen uit de omgeving snel te bereiken zijn. Daarnaast is de ligging nabij de tunneltraverse, welke als stadssnelweg door Rotterdam loopt, ideaal voor snel vervoer van patiënten. Dit heeft als effect dat het noodhospitaal voor vrijwel alle ziekenhuizen in de buurt binnen 15 minuten te bereiken is.
Note: In onderstaande tabel is uitgegaan van daadwerkelijke rijafstand voor personenverkeer. Ambulances met sirenes mogen 40 km/u harder rijden dan personenverkeer. De daadwerkelijke reistijd zal dus een stuk korter zijn.

 

 

Afsluitend willen wij graag onze minister president citeren en jullie vragen om gehoor te geven aan zijn boodschap: “Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar.”

 

 

Geschreven door:

Bob

Deel dit artikel op:

Ook interessant: